Salina Slănic Prahova

Asezare si istoric

Exploatarea zăcământului de sare de la Salina Slănic Prahova este efectuată de peste trei secole, aceasta fiind cea mai recentă ca atestare documentară.

Începuturile istoriei salinei datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic. Din documentul care consemnează tranzacţia, mai reiese faptul că înainte de anul 1685 au existat vechi ocne de sare, de adâncimi mici, la 5 km est de Slănic (Teişani).

În anul 1688 pe Valea Verde a fost deschisă prima exploatare, urmând ca între anii 1689-1691 să fie deschise şi exploatările de la Baia Baciului, de către spătarul Cantacuzino. În anul 1713 Mihail Cantacuzino donează atât moşia sa din Slănic cât şi ocnele de sare, Mănăstirii Colţea din Bucureşti.

Între anii 1601-1700 exploatarea sării în zonă s-a efectuat la Baia Verde, Dorobanţeşti şi la Baia Baciului, prin metoda de tip „clopot”, în care accesul se realiza prin două compartimente: unul vertical care se folosea pentru scoaterea sării, iar celălalt oblic pentru intrarea şi ieşirea din ocnă.

Din anul 1912 s-a mai extras sare şi din exploatarea Mihai, ce a funcţionat simultan cu exploatarea Carol (Principatele Unite). În acelaşi an a fost introdus iluminatul electric în mina Mihai. Lucrările de exploatare s-au încheiat în 1943 când s-a trecut la o nouă exploatare sub minele Carol şi Mihai. Această mina s-a numit Unirea şi din aceasta s-a extras sare până în 1970 când s-a mutat în mina Victoria.

Necesitatea creşterii gradului de recuperare a rezervelor s-a reflectat în exploatare prin aplicarea sistemului de camere şi pilieri pătraţî cu exploatarea a 11 etaje. Fluxul minier s-a realizat în succesiunea: havare, perforare, încărcarea găurilor cu explozivi, împuşcarea frontului de abataj, copturirea frontului de lucru, încărcarea sării din abataje la concasorul cu rostogol, concasarea sării în subteran şi transportul auto pe releu de benzi al minei.

Din octombrie 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din zona de sud-est a zăcământului de sare din Slănic. În masiv sarea se prezintă sub formă de de cristale bine dezvoltate, care formează o masă compactă grăunţoasă, în care cristalele mari se divizează în masa cristalelor mici. Suprafeţele de contact dintre cristale au formă neregulată, ceea ce măreşte mult coeziunea şi aderenţa

BAZA TURISTICA

Salina Slănic este situată la cca.100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase, accesul în localitate fiind asigurat pe drumul naţional DN1 Bucureşti – Ploieşti şi prin microbuze la fiecare jumătate de oră, cu plecare din Ploieşti Nord.

Acces şi microclimat

Accesul vizitatorilor în Mina Unirea – Salina Slănic Prahova se face în prezent cu microbuze, până la o adâncime de 208m. În acest “palat de sare”, deschis vizitării din anii ‘70, microclimatul este constant și de nereprodus la suprafață: temperatură de 12-13º C, umiditate relativă a aerului de 50-60%, radioactivitate la limita de detecție, presiune atmosferică cu 18 mmHg mai mare decât la suprafață, concentrație mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali, raritatea germenilor condiționat-patogeni și lipsa celor patogeni.

Mina turistică

Mina Unirea este rezultatul excavării a 2,9 mil. m3 zăcământ de sare care a creat cavităţi cu volume gigantice: 14 camere cu profil trapezoidal de cca. 80.000 mp. În mina Unirea (Salina Slănic Prahova), vizitatorii pot descifra istoria milenară a poporului roman admirând bustul sculptat în sare al lui Burebista, iar în “Sala Genezei” se pot admira sculpturile în sare reprezentându-i pe cei doi mari conducători, Decebal şi Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman. De asemenea, vizitatorii pot admira un bazorelief, marele domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafarului” poeziei romaneşti, Mihai Eminescu

Dotari şi activităţi interioare

În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii dotate cu saltea cu activități și toboganele gonflabile, trambulină, carting, tenis de masă, biliard, mese Air Hockey , piste minigolf.

Salina Slănic pune la dispoziția vizitatorilor magazin de souveniruri, magazin produse alimentare și cafenea.

Lacul cu apă sărată şi cascada completează muzeul unde poți descoperi utilaje folosite la exploatarea sării.

În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu sezlonguri, paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte.

În mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri şi expoziţii.

Alte obiective şi atracţii turistice

La mică distanţă de salină se află un fascinant obiectiv turistic: Muntele de sare, monument al naturii, un masiv de sare dezgolit, în interiorul căruia se află o veche ocnă umplută cu apă, căreia localnicii îi spun Grota Miresei. În zonă, turiştii pot vizita mănăstirile Ghighiu, Zamfira, Crasna, Cheia, Suzana, cariera de tuf vulcanic Piatra Verde sau se pot relaxa la ştrandurile “Baia Baciului”, “Baia Roşie”, “Băile Verzi” sau în staţiunea apropiată Cheia.

PROGRAM VIZITARE - SALINA SLANIC PRAHOVA

IMPORTANT!

Toți vizitatorii au obligația respectării indicațiilor personalului, cât și a informațiile de pe afișele și indicatoarele montate în salină.

Pentru grupuri organizate, vă rugam să anunțați din timp data și ora aproximativă de sosire la salină, cât și mărimea grupului. Puteți face asta telefonic sau pe adresa de e-mail slanic@salrom.ro.

Înștiințarea dumneavoastră ne ajută să suplimentăm numărul mijloacelor auto necesare pentru a reduce cât mai mult timpii de așteptare.

Vă mulțumim!

Tarife standard

Aplicabile per persoană / 1 zi

  • Copii până în 3 ani Gratuit

    Cu recomandare medicală sau pe răspunderea adultului însoțitor

  • Copii și elevi 30 Lei

    Între 3 - 18 ani

  • Studenți 35 Lei

    Vârsta maximă: 26 ani

  • Adulți 45 lei
  • Seniori 35 lei

    65+ ani

  • Adulți cu dizabilități 35 lei
  • Minori cu dizabilități 25 lei
  • Insoțitori persoane cu dizabilități 35 lei

Grupuri

Aplicabile per persoană / 1 zi

  • Minim 20 adulți 40 lei

    + 1 însoțitor gratuit

  • Minim 20 copii și/sau elevi între 3 - 18 ani 25 lei

    + 1 însoțitor gratuit

  • Minim 20 studenți până în 26 ani 30 lei

    + 1 însoțitor gratuit

  • Minim 20 seniori (65+ ani) 30 lei

    + 1 însoțitor gratuit

ABONAMENTE

5 (cinci) intrări ce pot fi folosite într-un interval de maxim 7 (șapte) zile consecutive.

Tarife valabile per persoană / 1 zi.

  • Adulți 40 lei
  • Copii și elevi 25 lei

    Între 3 - 18 ani

  • Studenți 30 lei

    Vârsta maximă 26 ani

  • Seniori 30 lei

    65+ ani

Reguli generale de achiziționare a biletelor de vizitare

Biletele, respectiv abonamentele pot fi achiziționate și online de pe Easy2visit și Eventim.

Biletele, respectiv abonamentele sunt valabile pentru o singura intrare pe zi.

Ghizii de turism atestați au gratuitate indiferent de mărimea grupului pe care îl însoțesc, pe baza atestatului sau a ecusonului de ghid turistic.

Tariful redus se acordă doar în baza documentelor justificative.

Copiii mai mici de 3 ani au acces gratuit. Accesul acestora se face pe baza avizului/recomandării medicului de familie sau pediatru. In lipsa avizului, accesul copilului se face pe răspunderea adultului însoțitor.

Abonamentele se acordă pentru 5 zile, acestea fiind valabile pentru 5 intrări într-un interval de 7 zile consecutive.

Reducerea pentru studenți se acordă până la vârsta de 26 de ani pe baza actului de identitate și/sau legitimație vizată ori carnet vizat la zi.

Categoria copii și elevi include minorii între 3 și 18 ani. Reducerile pentru elevii până în 18 ani se acordă pe baza actului de identitate și/sau legitimație vizată ori carnet vizat la zi.

Reducerile pentru seniori se acordă persoanelor de peste 65 ani în baza unui act de identitate.

Reducerile pentru persoane cu dizabilități se acordă în baza actului de identitate și certificatului de handicap grav sau accentuat, respectiv handicap grad I sau grad II.

Pentru fiecare grup de 20 copii și elevi, 20 adulți, 20 studenți sau 20 seniori (bilete cumpărate pe același bon fiscal) se acordă gratuitate pentru câte un însoțitor de grup.

Reducerile de grup se acordă dacă se cumpără pe același bon fiscal bilete pentru un grup format din persoane din aceeași categorie: adulți, copii si elevi, studenți sau seniori. Nu se acordă reducere pentru grupuri mixte (ex: grup de 10 persoane format din 6 adulți și 4 copii).

Mențiuni

Accesul cu animale de companie este interzis.

Alte tarife

  • Inchiriere masă Air Hockey (15 min) 10 lei
  • Loc joacă (30 min) 20 lei
  • Karturi mici - 1 loc (15 min / 30 min) 10/18 lei
  • Karturi mari - 1 loc (15 min / 30 min) 15/30 lei
  • Karturi - 2 locuri (15 min / 30 min) 20/40 lei
  • Tenis de masă (30 min) 10 lei
  • Biliard (30 min) 15 lei
  • Table (60 min) 10 lei
  • Teren minigolf (30 min / persoană) 10 lei

    12 piste

  • Taxă foto 6 lei
  • Taxă video 12 lei

Contact

Sucursala Salina Slanic Prahova

Str. Salinei, nr.1, loc. Slanic, jud. Prahova, CP 106200, ROMÂNIA

Secretariat Tel: (+40 ) 0244 240 995

Fax: ( +40 ) 0244 240 997

Florinel Chipesiu

Director sucursala Slănic Prahova

Durata mandat: 2021 – Prezent