Salina PRaid - Harghita

Asezare si istoric

Salina Praid din localitatea cu acelaşi nume, pe valea pârâului Corund, se află în zona centrală a României, în partea estică a Transilvaniei, în bazinul Praid, denumit “Ţinutul Sării” după cum a fost consemnat într-un document din secolul al XVIII-lea.

Principala atracţie a zonei este salina, a cărei istorie de început datează de pe vremea romanilor, aceasta aparţinând unui areal caracterizat printr-un cadru natural pitoresc, cu obiective turistice cu regim protectiv, precum Muntele de sare de la Praid şi Lacul Ursu de la Sovata.

Valoarea turistică a zonei este completată de centrul de ceramică de la Corund, staţiunea balneoclimaterică Sovata, renumitul eveniment de la Praid, Festivalul sarmalelor şi numeroase monumente cultural-istorice cu caracter religios. Toate aceste elemente constituie importante puncte de atracţie turistică care dau valoare zonei.

Istoria Salinei Praid datează încă din epoca romană, zăcământul de sare constituind unul din cele mai mari masive de sare gemă din Europa, corpul de sare având o formă uşor eliptică, cu diametrele de: 1,2 km respectiv 1,4 km şi o adâncime de 2700 m.

În documentele scrise sunt menţionate patru excavaţii de suprafaţă „tip amfiteatru”, precum şi cărămizi cu inscripţia „LVM” (Legio V. Macedonica), excavaţiile părăsite de romani fiind continuate apoi de avari, iar mai târziu de bulgari. Despre existenţa extragerii sării în Transilvania, au relatat cercetaşii comandantului ungurilor (Tohotom) în drumul lor spre bazinul Carpatic.

Dr. Schmidt Elegius Robert, în lucrarea intitulată „Studiul zăcămintelor de sare din Transilvania”, face referire la prima atestare documentară despre mineritul din Praid, acesta fiind o scrisoare a regelui maghiar Andras al III-lea din anul 1291, cu privire la drepturile regale asupra salinelor, reieşind faptul că mina funcţionează încă din anii 1200.

Încă din anul 1405, regele Luxemburgi Zsigmond a interzis, ca marii proprietari de pământ, să deschidă ocne de sare pe pământurile lor. Regele maghiar Endre al II-lea a proclamat legea, conform căreia secuii şi saşii se pot aproviziona cu sare din mina Praid, de trei ori pe an.

În partea de sud-vest a Dealului Sării, în anul 1762 s-a deschis mina Jozsef (Iosif), exploatarea subterană a sării fiind efectuată sub conducerea inginerului austriac Frendl Aladar. În acea perioadă sarea extrasă era legată în piele de bivoli şi trasă la suprafaţă de crivacul cu cai.

În anul 1787, sarea din Praid devine proprietatea trezoreriei din Viena, an în care este implementat mineritul sistematic. Din ocna clopot a minei Jozsef, s-au deshis două camere laterale, minele Karoly şi Ferdinand, acestea având de asemenea forma de clopot. Adâncimea lor totală, împreună cu puţul de extracţie, a devenit 66 m.

În anul 1861, conform celor menţionate de către Orban Balazs, sarea de la Praid a fost folosită de întreaga zonă, locuită de secui şi saşi.

Una din cele mai mari cavităţi artificiale subterane din zilele noastre o constituie mina Parhuzamos (Paralela), deschisă în anul 1864, lângă mina Jozsef.

În anul 1898 a apărut ideea deschiderii unei mine-rezervă, în partea de nord-est a Dealului Sării, începând astfel lucrările la galeria de cercetare Erzsebet (Elisabeta).

Tradiţionala metodă de exploatare maghiară a fost înlocuită, în anul 1945, cu metoda de exploatare prin explozie. Doi ani mai târziu, a fost deschisă mina Dozsa Gyorgy (Gh. Doja), denumită după marele conducător secui al răscoalei ţăranilor din 1514.

În acea perioadă, transportul sării se realiza cu ajutorul unui crivac cu cai, mai târziu însă, trasportul la suprafaţă se efectua prin puţul Gh. Doja şi pe cale ferată (îngustă), iar după anii ‘70, sarea se transporta cu ajutorul unor autobasculante de 16 tone.

În anul 1978, la 40 m adâncime sub minele vechi, au fost deschise orizonturile noi, a căror exploatare a început în anul 1980. Aici camerele au lăţimea de 20m, înălţimea de 12m şi lungimea de mai multe sute de metri, cel mai adânc orizont subteran aflându-se la 320 m adâncime. În anul 1991 au început lucrările de deschidere a unui sector minier nou (sectorul Telegdy), care se exploatează din anul 1994. Metoda de exploatare în mina Telegdy, este cu „camere mici şi pilieri pătraţi” – metoda Canadiană – având lăţimea 16 m, înălţimea de 8m şi pilieri pătraţi (14 m x 14 m), planseul dintre orizonturi fiind de 8 m grosime.

BAZA TURISTICA

În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc. Bazinul Praidului este delimitat dinspre nord, est şi sud-est de Munţii Gurghiului şi din partea sud-vestică de platoul Siclod prin versantul Harom. Principala atracţie a zonei este salina a cărei istorie de început datează de pe vremea romanilor.

Acces şi microclimat

În galeriile exploatate, cu volume gigantice de zeci şi sute de metri cubi, microclimatul este stabil, caracterizat prin temperatura constantă de cca.12ºC, umiditatea aerului de cca.50% şi cu aerosoli salini cu efecte terapeutice.

Strand cu apa sarata

Lângă Salina Praid a fost redeschis din 2014, dupa realizarea unei investitii de 1,5 mil Euro, ştrandul cu apă sărată modernizat si extins.

Ştrandul, deschis pe toata perioada sezonului cald, are 3 bazine cu apa sarata, punct sanitar, restaurant cu autoservire, trei baruri din care unul in bazinul principal, magazin cu articole de plaja si suveniruri.

Dotari şi activităţi interioare

În mina Unirea sunt amenajate terenuri de sport, volei, handbal, tenis şi minifotbal, locuri de joacă pentru copii, carting, jocuri mecanice. În salină există un spaţiu delimitat, dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. În mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri şi expoziţii. În mina Mihai, amplasată pe vertical, separată printr-un planşeu de 40m de mina Unirea, se desfăşoară concursuri naţionale şi internaţionale de aeromodelism (acest lucru este posibil datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”), ocazie cu care este permis şi accesul turiştilor

Mina turistică

Sălile din subteran sunt dotate cu sistem de iluminat, terenuri de joacă pentru copii, restaurant, bufet, mese de biliard, terenuri de sport, bănci pentru odihnă, capelă ecumeinică, toate acestea având rolul de a oferi un mod cât mai plăcut pentru petrecerea timpului.

Arta în subteran – Cu ocazia taberelor de creaţie artistică organizate, salina se îmbogăţeşte în fiecare an cu lucrările sculptorilor şi pictorilor.

Capela ecumenică – amenajată într-una din camerele salinei, este unicat în Europa şi dă o nouă dimensiune a modului de folosire a acestor cavităţi de către om şi pentru om. Hramul acestei capele ecumenice este Sfântul Ioan de Nepomuk, a cărui statuie sculptată în sare a fost amplasată în interiorul capelei. Tot în sare este sculptat altarul, având baza triunghiulară, care simbolizează Sfânta Treime.

Capela a fost sfinţită în anul 1993, de către preoţi a trei culte, ortodox, romano-catolic şi reformat, ceea ce demonstrează cât se poate de elocvent existenţa unei căi sigure de conciliere etnică şi confesională. În capelă sunt două statui din secolul al XVIII-lea, Sfânta Fecioară cu Pruncul şi Sfântul Anton, iar cele şase vitralii luminate creează efectul de lumină naturală

Muzeul – Bogat în cristale de sare, instrumente şi unelte folosite în exploatarea şi transportul sării şi în obiecte de artă populară, constituie un punct de atracţie pentru numeroşii vizitatori ai salinei.

Galeria vinurilor – cuprinde o selecţie din 25 viniculturi din 6 ţări europene, însumând 275 feluri de vin.

La solicitarea oaspeţilor se pregătesc platouri reci, degustarea a altor 50 de soiuri de vin, oaspeţii având posibilitatea de a cumpăra aceste vinuri, precum şi curs de iniţiere în cultura vinului. Efectele produse prin spaţiul din salină, lumină şi sunet împreună cu aceste vinuri minunate oferă momente de neuitat pentru fiecare vizitator.

Alte obiective şi atracţii turistice

Valoarea turistică a zonei este completată de o serie de obiective în apropierea Salinei Praid: Muntele de sare de la Praid, Lacul Ursu de la Sovata, centrul de ceramică de la Corund şi staţiunea balneo-climaterică Sovata.

De asemenea, această zonă pitorească, oferă turiştilor ocazia de a participa la nenumărate evenimente: renumitul eveniment de la Praid – Festivalul Sarmalelor, Balul Strugurilor, Zilele Tineretului, Întâlnirea Motocicliştilor, Festivalul Narciselor, Sărbătoarea Păunului, Ziua celor 1000 de secuience, Târg de ceramică, Festival Muzical, Festivalul Berii, Jocurile Iernii, Târg de Sf. Ana, Festival de dansuri populare, Târg de Sf. Iosif, Târg de Sf. Lazăr, Târg de Sf. Tereza şi multe altele.

PROGRAM VIZITARE - SALINA PRAID

IMPORTANT!

Toți vizitatorii au obligația respectării indicațiilor personalului salinei și a celor de pe afișele și indicatoarele montate.

Pentru grupuri organizate, vă rugam să anunțați din timp data, ora aproximativă de sosire la salină și mărimea grupului. Puteți face acest lucru telefonic sau pe adresa de e-mail office@salinapraid.ro.

Anunțul dumneavoastră ne ajută să suplimentăm numărul mijloacelor auto necesare pentru a reduce cât mai mult timpii de așteptare.

Vă mulțumim! 

Tarife standard - Praid

Aplicabile per persoana / 1 zi

  • Copii până în 3 ani Gratuit

    Cu recomandare medicală, sau pe răspunderea adultului insoțitor

  • Copii și elevi 35 lei

    Între 3 - 18 ani

  • Studenți 35 lei

    Varsta maximă: 26 ani

  • Adulți 50 lei
  • Adulți cu dizabilități 40 lei
  • Minori cu dizabilități 28 lei
  • Insoțitori persoane cu dizabilități 40 lei
  • Parcare (sistem automat) 5 lei/ora

Grupuri

Tarife valabile per persoană / 1 zi

  • Adulți 50 lei

    La 20 bilete cumpărate se acordă 1 intrare gratuită

  • Copii si/sau elevi între 3 - 18 ani 35 lei

    La 10 bilete cumpărate se acordă 1 intrare gratuită

ABONAMENTE

5 (cinci) intrari ce pot fi folosite într-un interval de maxim 5 (cinci) zile consecutive.

Tarife valabile per persoană / zi.

  • Adulți 40 lei
  • Copii și elevi 28 lei

    Între 3 - 18 ani

  • Studenți 28 lei

    Vârsta maximă: 26 ani

Parcare

  • Tarif parcare 5 lei/ora

ștrand

Luni – Duminica

  • Bilet adult 50 lei

    între orele 10.00-20.00

  • Bilet copii 3 - 18 ani / elev / student 35 lei

    între orele 10.00-20.00

  • Bilet redus - adulti 40 lei

    între orele 16.00-20.00

  • Bilet redus - copii 3 - 18 ani / elev / student 25 lei

    între orele 16.00-20.00

  • Copii sub 3 ani Gratuit

Reguli generale la achizitionarea biletelor de vizitare

Biletele, respectiv abonamentele pot fi achiziționate si online de pe Easy2visit și Eventim.

Biletele, respectiv abonamentele sunt valabile pentru o singura intrare pe zi. Biletul nu poate fi schimbat sau returnat.

La intrarea și ieșirea din baza de agrement din subteran sunt circa 200 trepte.

Ghizii de turism atestati au gratuitate indiferent de mărimea grupului pe care îl însoțesc, pe baza atestatului sau a ecusonului de ghid turistic.

Pentru persoanele cu handicap locomotor se asigură, la cerere, transport până în baza de agrement. Persoanele care solicită aceast serviciu vor prezenta la casele de bilete documentul de identitate și legitimația sau certificatul de handicap.

Copiii mai mici de 3 ani au intrarea gratuită. Accesul acestora se face pe baza avizului/recomandării medicului de familie sau a pediatrului. In lipsa avizului, accesul copilului se face pe răspunderea adultului insoțitor.

Abonamentele se acorda pentru 5 zile, acestea fiind valabile pentru 5 intrari intr-un interval de 5 zile consecutive.

Reducerea pentru studenți se acordă până la vârsta de 26 de ani conform act de identitate și/sau a legitimației/carnetului vizat la zi.

Categoria copii si elevi include minorii între 3 si 18 ani. Reducerile pentru elevii până la 18 ani se acordă pe baza actului de identitate și/sau a legitimatiei/carnetului vizat la zi.

Reducerile pentru grup se acordă doar dacă se întrunește numărul minim valabil la aceeași categorie (ex.: 10 copii sau 20 de adulti). Nu se acordă pentru grupuri mixte (ex.: 6 adulti si 4 copii). Grupurile de copii si elevi intra în subteran pe răspunderea insoțitorilor!

Mentiuni

Accesul cu animale de companie este interzis.

Este interzisa introducerea si folosirea namolului in incinta strandului cu apa sarata.

Contact

Sucursala Salina Praid

Str. Garii, nr. 44, loc. Praid, jud. Harghita, CP537240, ROMÂNIA

Secretariat Tel: (+40 ) 266 240 200
Fax:( +40 ) 266 240 688
Website:https://salinapraid.ro
Email: office@salinapraid.ro

Zoltan Seprodi

Director sucursala Praid

Durata mandat: 2021 – Prezent